Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Δύο χρόνια χωρίς κατώτατες συντάξεις γήρατος-ποιοί τιμωρούνται και πάνε στο 67ο


Περισσότεροι από 110.000 ηλικιωμένοι θα μείνουν χωρίς σύνταξη φέτος και το 2014 καθώς με το τελευταίο (Δεκέμβριος) Μνημόνιο ανετράπησαν τα συνταξιοδοτικά δεδομένα ακόμη και για τη λήψη της βασικής σύνταξης ή την χορήγηση του επιδόματος των 360 ευρώ στους ανασφάλιστους. 

Με βάσει τις τελευταίες ρυθμίσεις αυξάνεται κατά δύο έτη, στο 67ο, ήδη από φέτος το ηλικιακό όριο για την λήψη της ελάχιστης-βασικής σύνταξης. Έτσι, ανατρέπονται προγραμματισμοί ετών, ενώ -σε πολλές περιπτώσεις- η οικονομική επιβάρυνση είναι διπλή:
αφενός από την απώλεια της σύνταξης και, αφετέρου, από την καταβολή επιπλέον εισφορών (ΟΓΑ) για την συμπλήρωση των προϋποθέσεων χορήγησης της κατώτατης σύνταξης.
Από την δραματική αυτή αλλαγή θίγονται, πέραν όλων των άλλων, κυρίως οι γεννηθέντες το 1948 και 1949, η γενιά δηλαδή ου εμφυλίου, οι οποίοι συμπληρώνουν το 65ο έτος την τρέχουσα διετία. Και με βάσει τα έως τώρα ισχύοντα (σ.σ. μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο) συμπλήρωναν τις διατάξεις συνταξιοδότησης είτε με 15 έτη ασφάλισης (δημόσιο, , ΟΑΕΕ, ταμεία ελευθέρων επαγγελματιών) είτε με 4.500 ένσημα (ΙΚΑ). Παράλληλα θα ελάμβαναν την κατώτατη σύνταξη του ΟΓΑ (360 ευρώ) οι ηλικιωμένοι αγρότες, συν το αναλογικό μέρος από τις εισφορές που κατέβαλαν από το 1999 και μετά, διάστημα κατά το οποίο ο ΟΓΑ λειτουργεί ως ταμείο κύριας σύνταξης.

Όμως, τα μέτρα του περασμένου Δεκεμβρίου άλλαξαν τα δεδομένα. Έτσι:

-Περισσότεροι από 20.000 ασφαλισμένοι του ΟΓΑ που γίνονται φέτος 65 ετών και άλλοι τόσοι το 2014 δεν θα λάβουν σύνταξη καθώς το ταμείο των αγροτών δεν θα χορηγήσει, κατά την τρέχουσα διετία, καμία σύνταξη γήρατος. Έτσι,  αφενός χάνουν 24 συντάξεις επί 450 ευρώ κατά μέσο όρο (10.800 ευρώ την διετία) και, αφετέρου, θα πρέπει να πληρώσουν επιπλέον εισφορές 3.600 ευρώ (την διετία). Συνολική απώλεια 14.40 ευρώ. Ποσό που στην περίπτωση ζευγαριού αγροτών της ίδια ηλικίας, κάτι μάλλον συνηθισμένο στην Ελληνική περιφέρεια, η απώλεια εκτινάσσεται στο δυσθεώρητο ύψος των 30.00 ευρώ την διετία.

-Πάνω από 30.000 ασφαλισμένοι που έχουν λιγότερα από 35 έτη ασφάλισης και, οπωσδήποτε, περισσότερα από 3.600 ένσημα (σ.σ. και, άρα, με 900 πλασματικά συμπλήρωναν τις προϋποθέσεως να λάβουν την βασική σύνταξη του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ, του Δημοσίου, του ΕΤΤΑ κ.α.) παγιδεύονται για δυο χρόνια στην ανεργία. Και αυτό καθώς, σε αυτή την ηλικία, είναι δύσκολο να βρει κανείς εργασία, ενώ όποιος έχει μόνο 12 ή 16 έτη ασφάλισης σημαίνει ότι μάλλον δεν απασχολείται στην ηλικία των 64 ετών (το 2012). Εξάλλου, εάν εργαζόταν θα συμπλήρωνε σε πολλές περιπτώσεις, όπως στην περίπτωση του ΙΚΑ), τις προϋποθέσεις για την λήψη μειωμένης σύνταξης ακόμη και στο 60ο έτος αφού θα διέθετε 100 ένσημα το χρόνο για μια 5ετία. (Και σε αυτή την περίπτωση, της κατώτατης σύνταξης, δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση στο ύψος της παροχής μεταξύ πλήρους κατώτατης και… μειωμένης κατωτάτης).

- Επίσης, άλλοι 30.000 ασφαλισμένοι χάνουν το δικαίωμα της κατώτατης σύνταξης το 2014. Όλοι αυτοί οι ηλικιωμένοι άνεργοι θα λάβουν την παροχή με καθυστέρηση  δύο ετών. Ευτυχώς που δεν προκύπτει και ανάγκη συμπλήρωσης των ενσήμων (υποχρεωτική ασφάλισης όπως στην περίπτωση των αγροτών). Ωστόσο, εάν δεν πληρώσουν ασφάλιστρα (αυτασφάλιση κλ.π) δεν θα έχουν υγειονομική και φαρμακευτική περίθαλψη ότι και εάν αυτό σημαίνει για έναν άνθρωπε που περνάει το 65ο ή 66ο έτος της ηλικίας του…

-Τέλος, περισσότεροι από 5.000 ανασφάλιστα άτιμα κάθε χρόνο προσδοκούν στο επίδομα των 360 ευρώ το μήνα, που χορηγεί η πολιτεία μέσω ΟΓΑ, καθώς δεν πληρούν τα κριτήρια για την λήψη σύνταξης (λιγότερε από 4.500 ένσημα μαζί με τα πλασματικά) και, ταυτόχρονα, δεν έχουν άλλους πόρους στην οικογένεια.
Αυτοί οι άνθρωποι καταδικάζονται στην απόλυτη φτώχεια για ακόμη δύο χρόνια. Μέχρι το σωτήριο έτος του 2015. Και το σωτήριο έτος 2016 για τους γεννηθέντες το 1949 και δεν θα λάβουν το σχετικό επίδομα το 2014.

megabox

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...