Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Με αγωνία η Συρία και ο αραβικός κόσμος περιμένουν το διάγγελμα Ασαντ

Την πρώτη δημόσια ομιλία του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ εδώ και μήνες προανήγγειλαν για την Κυριακή τα επίσημα ΜΜΕ της χώρας, την στιγμή που οι αντικαθεστωτικοί συνεχίζουν να πιέζουν τις δυνάμεις του στρατού επιδιώκοντας να ρίξουν τη Δαμασκό.   

Την πρώτη δημόσια ομιλία του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ εδώ και μήνες προανήγγειλαν για την Κυριακή
τα επίσημα ΜΜΕ της χώρας, την στιγμή που οι αντικαθεστωτικοί συνεχίζουν να πιέζουν τις δυνάμεις του στρατού επιδιώκοντας να ρίξουν τη Δαμασκό.
Το σύντομο ανακοινωθέν περιορίζεται στο ότι ο Άσαντ θα «αναφερθεί στις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία και στην περιοχή».

Την τελευταία φορά που ο Άσαντ απευθύνθηκε σε ΜΜΕ, ο οποίος γενικά αποφεύγει τις πολλές εμφανίσεις κατά την περίοδο της εξέγερσης που εξελίχτηκε σε εμφύλιο και ήδη διαρκεί σχεδόν δύο χρόνια, είχε μιλήσει το Νοέμβριο στη ρωσική τηλεόραση ξεκαθαρίζοντας πως «θα ζήσει και θα πεθάνει στη Συρία» -διαψεύδοντας έτσι τις, σταθερά ανακύπτουσες, φήμες περί δήθεν διαφυγής του στο εξωτερικό.

Έκτοτε, οι αντικαθεστωτικοί έχουν διευρύνει τον έλεγχό του σε περιοχές της συριακής επαρχίας κυρίως στη βόρεια Συρία, έχουν εξαπολύσει ευρείας κλίμακας επίθεση στην κεντρική επαρχία της Χαμά.

Παράλληλα, και παρά τους σφοδρούς βομβαρδισμούς, κατάφεραν να κρατήσουν την περιορισμένη «βάση» τους κοντά στη Δαμασκό, η οποία παραμένει στον έλεγχό του Άσαντ.

Με τα αποθέματα σε όπλα να εξαντλούνται σταδιακά και τη Δύση να παραμένει αρκετά διστακτική να εμπλακεί περισσότερο στην εμφύλια διαμάχη έστω και με την παροχή εξοπλισμού, οι αντικαθεστωτικοί προσπαθούν να αναπροσαρμόσουν την τακτική τους και να διεξάγουν πόλεμο φθοράς κατά του καθεστώτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...