Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Τελεσίγραφο σε φοροφυγάδες

Προθεσμία έως το τέλος Ιανουαρίου δίνει το υπουργείο Οικονομικών στους φορολογουμένους στους οποίους διαπιστώθηκαν διαφορές μεταξύ των εμβασμάτων που έχουν στείλει σε τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό την τελευταία τριετία και των δηλωθέντων εισοδημάτων τους προκειμένου να υποβάλουν συμπληρωματικές δηλώσεις εισοδήματος για να δικαιολογήσουν τις διαφορές.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) έχει ήδη στείλει
25.500 προειδοποιητικές επιστολές σε φορολογουμένους που θεωρούνται ύποπτοι για διακίνηση μαύρου χρήματος στο εξωτερικό. Σε περίπτωση που δεν ανταποκριθούν στο ειδοποιητήριο, θα λάβουν μέσα στον Φεβρουάριο «ραβασάκια» για να πληρώσουν φόρο με συντελεστή έως και 45% επί των εισοδημάτων που θα θεωρηθεί ότι απέκρυψαν.

Πάντως, οι αρχικές προσδοκίες για άμεση είσπραξη 2 δισ. ευρώ από τους 25.500 φορολογουμένους της κατηγορίας αυτής αποδεικνύονται εξαιρετικά αισιόδοξες, καθώς εκτιμάται ότι οι περισσότεροι εξ αυτών θα μπορέσουν τελικά να δικαιολογήσουν τις καταθέσεις τους και να αποφύγουν έτσι τον επιπλέον φόρο. Μέχρι και χθες υπολογίζεται ότι περίπου 1.000 από αυτούς που βρίσκονται στη σχετική λίστα επισκέφθηκαν την ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή της ΓΓΠΣ για να δηλώσουν πρόσθετα εισοδήματα, αλλά μόλις 250 είχαν υποβάλει συμπληρωματικές δηλώσεις. Σημειωτέον ότι τα ειδοποιητήρια της Εφορίας είχαν αρχίσει να καταφτάνουν στους 25.500 ελεγχόμενους από τις αρχές Δεκεμβρίου και έδιναν 20ήμερη προθεσμία. Ωστόσο, βλέποντας τη χαμηλή ανταπόκριση, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να δώσει άτυπη παράταση έως τα τέλη Ιανουαρίου για όλους τους εν λόγω φορολογουμένους, ανεξαρτήτως της ημερομηνίας που έλαβαν το σχετικό ειδοποιητήριο.

Στο στόχαστρο των ελεγκτικών Αρχών βρίσκονται άλλες πέντε λίστες: καταρχάς, η περιβόητη «λίστα Λαγκάρντ», με εντολή να ερευνηθούν και οι εν Ελλάδι καταθέσεις των 2.062 προσώπων που περιλαμβάνονται σε αυτή, δύο λίστες με καταθέσεις στο Λίχτενσταϊν (500 Ελληνες καταθέτες) και το Λουξεμβούργο (πάνω από 4.000 Ελληνες καταθέτες), άλλη μία με ακριβά ακίνητα που αγόρασαν 600 Ελληνες στο εξωτερικό και μία με σκάφη αναψυχής που έχουν έδρα την Ολλανδία και ανήκουν σε 104 Ελληνες.

Στέλιος Κράλογλου
dimokratianews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...