Τρίτη 9 Απριλίου 2013

9 Απρ 2013: Δύο φορές ξένος & η Σμύρνη μέσα από τις Καρτ-ποστάλ στην Πεύκη

Πραγματοποιείται από το Σύλλογο Μικρασιατών Πεύκης - Λυκόβρυσης «ΙΩΝΙΑ» ειδική εκδήλωση την Τρίτη 9 Απριλίου 2013 και ώρα 19:30 στην αίθουσα Μ. Αναγνώστακης - Δημαρχείο Πεύκης (Χρ. Σμύρνης & Ρήγα Φεραίου) εκδήλωση που θα περιλαμβάνει την προβολή της ταινίας «Δύο Φορές Ξένος» και την ηλεκτρονική παρουσίαση της έκθεσης «1900-1922: Η Σμύρνη μέσα από τις Καρτ-ποστάλ».

Το ντοκιμαντέρ «Δύο Φορές Ξένος» αφορά την Ελληνοτουρκική ανταλλαγή πληθυσμών του 1923, όταν εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να εγκατασταθούν σε άλλο τόπο. Μέσα από μαρτυρίες και σπάνιο αρχειακό υλικό, το ντοκιμαντέρ «Δύο Φορές Ξένος» εστιάζει στους διωγμούς των Βαλκανίων. Βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο του δημοσιογράφου Μπρους Κλαρκ, το ντοκιμαντέρ «Δύο Φορές Ξένος» έχει σκηνοθετηθεί από τους Ανδρέα Αποστολίδη και Γιούρι Αβέρωφ και είναι μια συμπαραγωγή

της ΕΡΤ και της ΑΝΕΜΟΝ Productions.

Στην ταινία εμφανίζονται μεταξύ άλλων οι Μπρους Κλαρκ (που υπήρξε επίσης επιστημονικός σύμβουλός της μαζί με τον Ιάκωβο Μιχαηλίδη), ο συγγραφέας Τζάιλς Μίλτον και οι Θάνος Βερέμης, Κωνσταντίνος Φωτιάδης, Μιλούν επίσης Έλληνες και Τούρκοι πρόσφυγες από την Κρήτη, τη Μυτιλήνη, την Καππαδοκία, τον Πόντο, τη Σμύρνη και τη Δυτική Μακεδονία.

Σκηνοθεσία: A.Αποστολίδης & Γ.Αβέρωφ, 52' - 2011 (Ελλάδα, EΡΤ/Anemon) [για ηλικίες 15+]

«1900-1922: Η Σμύρνη μέσα από τις καρτ-ποστάλ», πρόκειται για την παρουσίαση ενός πρωτοφανή σε όγκο και ποιότητα υλικού από 250 καρτ-ποστάλ, που είχε συλλέξει τα τελευταία χρόνια ο κ. Λουκάς Χριστοδούλου Πρόεδρος του ΚΕΜΙΠΟ και Γενικό Γραμματέα της Ένωσης Σπάρτης Ν. Ιωνίας. Το υλικό θα προβληθεί με τον ανάλογο σχολιασμό από το συλλέκτη, ο οποίος παράλληλα με την εναλλαγή των εικόνων θα παρουσίασει και στοιχεία της ανθρωπογεωγραφίας της Σμύρνης, της οικονομίας και του εμπορίου, του πολιτισμού και της κοινωνικής ζωής, της Εκκλησίας, της Παιδείας και της Εκπαίδευσης, της βιομηχανίας και της βιοτεχνίας, της διοίκησης, της χωροταξίας, της πολιτείας, της συγκοινωνίας και με καλά οργανωμένα στατιστικά στοιχεία αλλά και ιστορικό πληροφοριακό υλικό.

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη.

Μετά το τέλος των παρουσιάσεων θα προσφερθούν γλυκίσματα, βουτήματα και αναψυκτικά.

Ακολουθεί ο χάρτης της εκδήλωσης στο τέλος του άρθρου

(Δείτε τον εδώ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...