Σε νέες κινητοποιήσεις προχωρούν σήμερα Πέμπτη 11 Απριλίου τα Άτομα με Αναπηρία στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, μετά από απόφαση της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ. Η απόφαση που πάρθηκε αφορά στα προβλήματα λειτουργία των ΚΕΠΑ (Κέντρα Εκτίμησης και Πιστοποίησης Αναπηρίας), καθώς και στο νέο
Κανονισμό Εκτίμησης του Βαθμού Αναπηρίας, (ΚΕΒΑ).

Στη Λήμνο, ο Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία «Ορίζοντες» καταγγέλλει ότι στο νησί, από τον Ιούνιο του 2012 που κατατέθηκαν οι αιτήσεις στο ΙΚΑ για εξέταση από τα ΚΕΠΑ, γύρω στις 120 είναι ακόμα σε εκκρεμότητα, ενώ ο πρόεδρος του Συλλόγου, Παλαιολόγος Κυριαζής, τονίζει: «Δηλαδή οι συνάνθρωποί μας δεν έχουν ακόμα ειδοποιηθεί για το πότε θα εξεταστούν. Έχουμε μάλιστα πληροφορίες ότι συμπολίτης μας προέβη σε εξώδικο προκειμένου να εξεταστεί έγκαιρα. Όμως αγνοεί ηθελημένα η Πολιτεία ότι η Λήμνος είναι νησί και δεν μπορεί κάποιος να πάει έτσι απλά στη Μυτιλήνη προκειμένου να περάσει από τα ΚΕΠΑ.»

Σ’ ό,τι αφορά στη στάση της Πολιτείας, ο κ. Κυριαζής δηλώνει ότι «αδιαφορεί, αν κόβοντας το επίδομα αυτό για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, οδηγεί σε οικονομική απόγνωση και ψυχική ταλαιπωρία τόσες οικογένειες. Αγνοεί επίσης πως υπάρχουν άνθρωποι των οποίων η αναπηρία δεν τους επιτρέπει να μετακινηθούν από το σπίτι τους ούτε καν με φορείο.».
Ο Σύλλογος «Ορίζοντες» ζητά να μην υπάρξει καμμία αλλαγή στις αναπηρικές συντάξεις και τα επιδόματα των ΑμεΑ και να μη μείνει κανένας χωρίς τα αναγκαία φάρμακα και τις θεραπείες. Ακόμη, ζητά να καταβάλλεται κανονικά η σύνταξη και το επίδομα αναπηρίας για όσο με ευθύνη του κράτους καθυστερούν να εξεταστούν από τα ΚΕΠΑ και, τέλος, την άμεση λειτουργία ΚΕΠΑ στη Λήμνο.

emprosnet