Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Κι όμως, ξεχνάω

Ξεχνάτε συστηματικά το pin της κάρτας και του κινητού σας; Σημαντικές επετείους ή επαγγελματικά ραντεβού; Σπαταλάτε κάθε τόσο πολύτιμο χρόνο, ψάχνοντας τα κλειδιά του αυτοκινήτου σας και αυτοσαρκάζεστε, δηλώνοντας ότι βρίσκεστε στα πρόθυρα του…«Αλτσχάιμερ»; Αν παρατηρήσετε λίγο πιο προσεκτικά τους γύρω σας, θα διαπιστώσετε πως δεν είστε οι μόνοι στους οποίους συμβαίνει αυτό.


Η απάντηση σε αυτά τα φαινόμενα που τείνουμε να αποκαλούμε «κενά μνήμης» συνήθως βρίσκεται στο πόσο εστιασμένη έχουμε την προσοχή μας σε αυτό που κάθε φορά κάνουμε, ή στο άγχος που μας κατακλύζει. Ωστόσο, αυτό που δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, είναι πως και το μυαλό μας, όπως και το σώμα μας χρειάζεται
τακτική άσκηση για να παραμείνει ακμαίο και νεανικό και να συνεχίσει να μας υπηρετεί ως τα γεράματά μας.


Έχουμε σίγουρα όλοι βιώσει στη ζωή μας καταστάσεις, που θα θέλαμε να ξεχάσουμε, ωστόσο δεν υπάρχει κανείς που να μην επιθυμεί να ζήσει μέχρι τα βαθιά του γεράματα, έχοντας μυαλό-«ξυράφι». Ο τρόπος είναι μέσα από την καθημερινή εξάσκηση, με μικρές, ανέξοδες ασκήσεις μνήμης. Όπως η γυμναστική προστατεύει μακροπρόθεσμα την καρδιά, το μυϊκό και το κυκλοφορικό σύστημα, κατά παρόμοιο τρόπο η συνεχής πνευματική άσκηση επιβραδύνει τη φυσική φθορά που επιφέρουν ο χρόνος και ο μονότονος τρόπος ζωής.


Τι έχω να κάνω τη Δευτέρα;

Πόσες φορές «κολλάμε» για αρκετά λεπτά, προσπαθώντας να θυμηθούμε τι φάγαμε την προηγούμενη μέρα; Ή δεν βρίσκουμε τα γυαλιά μας γιατί τα φοράμε στο κεφάλι; Ή ψάχνουμε να βρούμε μια πολύ κοινή λέξη, αλλά δεν μας έρχεται στο μυαλό;

Σε κάποιους ανθρώπους, τα φαινόμενα αυτά είναι τόσο συχνά, που καταλήγουν στα ιατρεία μνήμης των δημόσιων νοσοκομείων, θεωρώντας ότι πρόκειται για τα πρώτα σημάδια μιας επικείμενης απώλειας μνήμης. Αντίθετα με ό,τι πιστεύει ο περισσότερος κόσμος, οι αποθηκευμένες πληροφορίες ή οι αναμνήσεις όμως δεν χάνονται. Απλώς, όταν δεν χρησιμοποιούνται συστηματικά, δεν είναι πλέον προσβάσιμες. Παραμένουν κρυμμένες στη μνήμη και δεν μπορούμε να τις ανακαλέσουμε. Λόγω των καθημερινών υποχρεώσεων, στην προσπάθειά μας να θυμηθούμε κάτι περίπλοκο και σημαντικό, ξεχνάμε το πιο απλό.


Οι πιο…ξεχασιάρηδες

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που καταπονούνται εύκολα ψυχολογικά, εμφανίζουν 40% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν ήπια προβλήματα μνήμης, ενώ είναι πιο επιρρεπείς στο να προσβληθούν από Αλτσχάιμερ, σε σύγκριση με εκείνους που αντιμετωπίζουν τη ζωή πιο χαλαρά. Με απλά λόγια, η μνήμη είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με τον ψυχικό και συναισθηματικό μας κόσμο. Δεν είναι λίγες οι φορές που, αν αισθανόμαστε βαρετά και αδιάφορα, οι πρόσφατες πληροφορίες περνάνε στα «ψιλά». Άλλες φορές πάλι, έχει αποδειχθεί πως ξεχνάμε πράγματα, όταν δεν δίνουμε την ανάλογη προσοχή ή ακόμη, γιατί δεν μπορέσαμε να συγκρατήσουμε πληροφορίες κατά τη διάρκεια μιας περιόδου με έντονο στρες και συναισθηματική φόρτιση. Τι πρέπει να προσέξουμε λοιπόν για να μην τα …χάσουμε;


Αποφύγετε όσο μπορείτε το πολύ άγχος. Είναι ο πιο σημαντικός «εχθρός» της μνήμης σας. Αρκεί να θυμηθείτε τους μαθητές που παθαίνουν «μπλακ άου» την διάρκεια των εξετάσεων, λόγω υπερβολικού άγχους. Η έλλειψη ενδιαφερόντων και επικοινωνίας με άλλους, ενδέχεται επίσης να οδηγήσει σταδιακά σε εξασθένηση της μνήμης. Το ίδιο και οι ανησυχίες και η διαρκής έλλειψη ελπίδας και αυτοπεποίθησης.


Τεχνικές για να βελτιώσουμε τη μνήμη μας

Καλός και ποιοτικός ύπνος: Ενισχύει την πρόσφατη μνήμη και έχει ενεργό ρόλο στην οργάνωση και στην προστασία της. Είναι λοιπόν απαραίτητος για όλους, αλλά ιδιαίτερα σημαντικός για επαγγελματίες, όπως οι συγγραφείς, οι καθηγητές Πανεπιστημίου, οι γιατροί, οι συνθέτες, οι δικηγόροι, οι ερευνητές, οι δημοσιογράφοι και τα στελέχη επιχειρήσεων, που πρέπει και να μαθαίνουν γρήγορα, αλλά και να μπορούν να ανακαλούν από τη μνήμη τους πολλές πληροφορίες.


Όσο ζεις μαθαίνεις: «Κλασική συνταγή» για υγιές πνεύμα και μνήμη μέχρι τα βαθιά γηρατειά. Μεγαλώνοντας, είναι καλύτερο -από κάθε άποψη- να μαθαίνουμε περισσότερα. Το διάβασμα εφημερίδας και βιβλίων, η παρακολούθηση διαλέξεων, τα ντοκιμαντέρ, καθώς και το να ενημερωνόμαστε για τα νέα δεδομένα σε θέματα που μας ενδιαφέρουν από εκπομπές ή από το Διαδίκτυο, διατηρούν τη μνήμη μας σε φόρμα.


Περισσότερη παρέα: Όσο λιγότερο εσωστρεφείς είμαστε, τόσο το καλύτερο για την πνευματική μας διαύγεια. Η τακτική επαφή με συναδέλφους, φίλους, μέλη της οικογένειας ή η γνωριμία με καινούργιους ανθρώπους, «εξασκούν» τη μνήμη μας, αφού την κρατούν σε εγρήγορση.


Τακτική σωματική άσκηση: Ακόμη κι ένας καθημερινός περίπατος μισής ώρας με τα πόδια, μπορεί να βελτιώσει το κυκλοφορικό σύστημα και την οξυγόνωση του εγκεφάλου, να συμβάλει αποτελεσματικά στο να αποβάλουμε την ένταση και το άγχος της ημέρας και έτσι να ενισχύσουμε την αυτοσυγκέντρωση και την προσοχή μας.


Τα παιγνίδια του… μυαλού: Μια πρώτης τάξεως «γυμναστική» των δεξιοτήτων της μνήμης είναι τα παιχνίδια, όπως το σκάκι, το μπριτζ καθώς και ενασχολήσεις όπως το σταυρόλεξο, τα κουίζ ή το Sudoku, που διεγείρουν τις πνευματικές ικανότητες και ταυτόχρονα ψυχαγωγούν.


Ευχάριστες αλλαγές: Τα μικρά συχνά διαλείμματα από την καθημερινότητα βοηθούν τη θετική σκέψη και την εύκολη αποθήκευση ή ανάκληση πληροφοριών. Ένα χόμπι ή μια νέα ενδιαφέρουσα ενασχόληση, μπορούν να εξασκήσουν το μυαλό και να ενισχύσουν τη μνήμη. Για παράδειγμα, η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου αποτελεί μία πολύ καλή άσκηση του νου, αφού απαιτεί συνδυασμό πολλών λειτουργιών του εγκεφάλου, όπως της μνήμης, της μάθησης, της κίνησης, του συναισθήματος, της ακοής και της δημιουργικότητας. Άλλωστε, όσο περισσότερο το μυαλό δουλεύει, τόσο η μνήμη …προοδεύει.


Η «δίαιτα» του μυαλού!

H ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη για την ενεργοποίηση της μνήμης μας, αφού βοηθά στην ισορροπία των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου. H έλλειψη βασικών θρεπτικών συστατικών μπορεί να επηρεάσει τις νοητικές μας λειτουργίες και ιδιαίτερα τη μνήμη. Σύμφωνα με τους διατροφολόγους, έχει διαπιστωθεί ότι τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν ευεργετική επίδραση στη μνήμη, γιατί οι πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχουν καταπολεμούν την επιβράδυνση των νοητικών λειτουργιών. Ειδικότερα, τα τρόφιμα που βοηθούν τη μνήμη είναι:

  • Τα λιπαρά ψάρια πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, ο κολιός
  • Οι ξηροί καρποί
  • Τα φρούτα και οι χυμοί φρούτων
  • Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, το λάχανο, το μαρούλι
  • Το μπρόκολο και το κουνουπίδι
  • Το ελαιόλαδο

Τέλος, θα πρέπει να συμπληρώσουμε πως το μέλι, η ζάχαρη και γενικότερα τα γλυκά, είναι χρήσιμα, καθώς ανεβάζουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, η οποία θεωρείται το κύριο καύσιμο του εγκεφάλου.


Kαι το μυαλό θέλει τη γυμναστική του!
Εβδομαδιαίο πρόγραμμα για καλύτερη μνήμη

  • Σάββατο: Προσπαθήστε να απομνημονεύσετε τη λίστα με τα ψώνια.
  • Κυριακή: Συμπληρώστε το Sudoku στην κυριακάτικη εφημερίδα.
  • Δευτέρα: Κάντε μια βόλτα με τα πόδια. Προτιμήστε ψάρι για βραδινό.
  • Τρίτη: Επιλέξτε άγνωστες λέξεις από το λεξικό και εισάγετέ τις στους καθημερινούς σας διαλόγους.
  • Τετάρτη: Χειριστείτε με το άλλο χέρι από ό,τι συνήθως, το ποντίκι του υπολογιστή ή το τηλεκοντρόλ.
  • Πέμπτη: Ακολουθήστε διαφορετικό δρομολόγιο για να πάτε στο σπίτι ή στη δουλειά σας.
  • Παρασκευή: Παίξτε επιτραπέζια με την παρέα σας και τεστάρετε τις γνώσεις σας.

Τεστάρετε την μνήμη σας!

Η διατροφολόγος Πατρίτσια Χόλφοντ, συγγραφέας του βιβλίου «Σχέδιο για την Αποτροπή του Αλτσχάιμερ» μας προτρέπει να λύνουμε ένα σταυρόλεξο ή ένα Sudoku καθημερινά ή, ακόμη καλύτερα, να βελτιώσουμε τη μνήμη μας ξεκινώντας την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας! Πριν από αυτό, αν θέλετε να τσεκάρετε αν έχετε μνήμη …χρυσόψαρου κάντε το παρακάτω γρήγορο τεστ! Με κάθε θετική σας απάντηση, κερδίζετε έναν βαθμό!

  1. Θυμάστε πράγματα από το μακρινό παρελθόν και ξεχνάτε πρόσφατα γεγονότα;
  2. Δυσκολεύεστε όταν κάνετε προσθέσεις χωρίς χαρτί και μολύβι;
  3. Συγκεντρώνεστε δύσκολα για περισσότερα από 60 λεπτά σε μία δραστηριότητα;
  4. Λησμονείτε το όνομα κάποιου, ακόμη κι αν δεν έχουν περάσει παρά ελάχιστα λεπτά από τη στιγμή που σας συστήθηκε;
  5. Σας συμβαίνει συχνά να ξεχνάτε τι μέρα είναι;

«Εάν συγκεντρώσατε λιγότερους από τρεις βαθμούς, μάλλον δεν εμφανίζετε πρόβλημα μνήμης. Εάν, όμως, ξεπεράσετε τους τρεις, η μνήμη σας πάσχει», υποστηρίζει η Χόλφοντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...