Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Νέα κέρδη 3,8 δισ. για τις επιχειρήσεις

ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΙ 2012
Η βαθιά οικονομική κρίση και η χρεοκοπία του λαού θρέφουν τις μεγάλες επιχειρήσεις και την οικονομική ολιγαρχία

Καινούργια κέρδη δισεκατομμυρίων ευρώ κατάφεραν να αποσπάσουν ορισμένες από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας, αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά αυτό που λέει με κάθε τρόπο το ΚΚΕ, ότι η οικονομική κρίση, δηλαδή, δεν αφορά και σε καμιά περίπτωση δεν αγγίζει τους πάντες, αφού σε μια περίοδο που τα λαϊκά νοικοκυριά και ο λαός συνολικά στενάζουν κάτω από τις συνέπειες της κρίσης, ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομικής ολιγαρχίας εξακολουθεί να κερδίζει.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τη ανάλυση των ισολογισμών των επιχειρήσεων που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η εταιρεία ICAP. Σύμφωνα με τα στοιχεία που αφορούν τα οικονομικά αποτελέσματα 4.462 επιχειρήσεων, οι 2.157 από αυτές (ποσοστό 48,3%) παρουσίασαν, επίσημα, κέρδη της τάξης των 3,83 δισεκατομμυρίων ευρώ!!!
Στις πρώτες θέσεις των εταιρειών ομίλων με τα μεγαλύτερα κέρδη, βρέθηκαν και πάλι εταιρείες όπως:
  • ΟΠΑΠ, με κέρδη 644,4 εκατ. ευρώ έναντι 702,06 εκατ. πέρσι
  • COSMOTE, με κέρδη 461,2 εκατ. ευρώ έναντι 388,8 εκατ. πέρσι
  • ΑΚΤΩΡ, με κέρδη 184,6 εκατ. ευρώ, έναντι 95,8 εκατ. πέρσι
  • ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, με κέρδη 133,5 εκατ. ευρώ, έναντι 156,8 εκατ. πέρσι
  • ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ, με κέρδη 114,06 εκατ. ευρώ έναντι 177,07 εκατ. πέρσι.   
  • Η εικόνα μιλάει από μόνη της. Μέσα σε μία και μόνο διετία, τη διετία που οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα ζουν σε συνθήκες χρεοκοπίας και εξαθλίωσης, την ώρα που η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ εξετάζουν με την τρόικα τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που θα θέσουν σε εφαρμογή, πέντε επιχειρηματικοί όμιλοι ξάφρισαν πάνω από 3 δισ. ευρώ. Τόσα είναι τα επίσημα καθαρά κέρδη της διετίας για τις πέντε αυτές επιχειρήσεις.
    Ο κατάλογος βεβαία των κερδών δε σταματάει σε αυτές. Ακολουθούν κερδοφόρες επιχειρήσεις της βιομηχανίας, του Εμπορίου, των Υπηρεσιών και άλλων κλάδων. Ανάμεσά τους, οι (σε παρένθεση τα επίσημα κέρδη που εμφάνισαν στους ισολογισμούς τους):

    ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΡΕΛΙΑ (56,95 εκατ. ευρώ)

    ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΙ ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΕΤΚΑ (46,51 εκατ. ευρώ)

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ (29,17 εκατ. ευρώ)

    JUMBO (96,96 εκατ. ευρώ)

    ΓΕΝΕΣΙΣ ΦΑΡΜΑ (74,36 εκατ. ευρώ)

    MERCK SHARP & DOHME «MSD» (44,44 εκατ. ευρώ)

    ΑΛΦΑ ΒΗΤΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ (44,26 εκατ. ευρώ)

    GLAXOSMITHKLINE (31,76 εκατ. ευρώ)

    ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤ. ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ (112,56 εκατ. ευρώ)

    ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΕΡΙΟΥ (ΔΕΠΑ) (111,33 εκατ. ευρώ)

    ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ (97,61 εκατ. ευρώ)
     
    Στους ισολογισμούς των επιχειρήσεων βέβαια, δε θα μπορούσε να μην έχει αντίκτυπο το βάθεμα της οικονομικής κρίσης και το 2012. Ετσι, κοντά στις επιχειρήσεις που εξακολουθούν τον καλπασμό της κερδοφορίας, υπάρχουν άλλες τόσες που εμφανίζουν ζημιές. Αρνητικό εμφανίζεται, όπως είναι απόλυτα φυσικό σε περίοδο τέτοιας οικονομικής κρίσης, και το συνολικό αποτέλεσμα της οικονομικής κατάστασης των επιχειρήσεων το 2012, αν και οι συνολικές ζημιές πέρσι ήταν ελαφρά μικρότερες σε σχέση με το 2011. Πέρσι διαμορφώθηκαν στα 935,9 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 991,0 εκατομμυρίων την προηγούμενη οικονομική χρήση.
    Τέλος, σε κάθε περίπτωση αξίζει να σημειωθεί ότι, αν δεν πάρουμε υπόψη μας τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες, τους φόρους και τα αποτελέσματα από τα χρηματιστηριακού τύπου παιχνίδια που έκαναν οι επιχειρήσεις, το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι οι επιχειρήσεις και το 2012 ήταν κερδοφόρες, με κέρδη της τάξης των 6,3 δισ. ευρώ!
     
    ΠΗΓΗ: http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=2/7/2013&id=14665&pageNo=16&direction=1
    ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αν θα κάνουμε μια σύγκριση τα κέρδη και τα ποσά που δίνουν  κάποια για να πάρουν τις επιχειρήσεις του Δημοσίου θα δούμε πως τις πέρνουν "αντί πινακίου φακής". Που να πει πως τα χρήματα που θα δώσουν να πάρουν τον ΟΠΑΠ θα τα βγάλουν μέσα σε δυο το πολύ χρόνια.
       
    tseligas-daskalos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...