Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Η πόζα του πρωθυπουργού και η ανακοίνωση – μνημείο κυνισμού του υπουργείου Εσωτερικών για τον Αντετοκούνμπο. (“τον κάναμε Ελληνα για να ωφεληθεί η Ελλάδα”)


Η πόζα του πρωθυπουργού και η ανακοίνωση – μνημείο κυνισμού του υπουργείου Εσωτερικών (“τον κάναμε Ελληνα για να ωφεληθεί η Ελλάδα”) για τον Αντετοκούνμπο.

Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΣΤΟ ΝΤΡΑΦΤ ΤΟΝ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ
Ποζάρει δίπλα στα τσολιαδάκια!


του Βασίλη Σαμπράκου


Δεν έφτανε το χτύπημα της πρόσκλησης που δέχθηκε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο από τον πρωθυπουργό. Δεν έφτανε ούτε η “ποζάρω δίπλα στα τσολιαδάκια” φωτογραφία του Αντώνη Σαμαρά με τον 18χρονο που έμαθε σε ένα βράδυ όλος ο πλανήτης χάρη στην επίδοσή του στο ντραφτ του ΝΒΑ. Εκεί που νομίζαμε ότι τα είχαμε δει όλα, ότι τελειώνει το παιχνίδι της ντροπής, ότι κάπου εδώ θα σταματήσει η διοίκηση της Ελλάδας να παίζει με τη νοημοσύνη μας, ήρθε και η διευκρινιστική ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών για να μας αποτελειώσει.


Δεν φτάνει που όλοι καταλάβαμε ότι ο πρωθυπουργός έκανε αυτή τη συνάντηση μόνο για τη λεζάντα, μόνο για να κερδίσει μια ανάρτηση σε μερικά αμερικανικά και διεθνή websites, δεν φτάνει που όλοι νιώσαμε προσβεβλημένοι αντιλαμβανόμενοι ότι ο πρωθυπουργός καταδέχθηκε να συναντήσει έναν 18χρονο γιο μεταναστών, στον οποίο υπό κανονικές συνθήκες δεν θα είχε επιτρέψει ούτε τα τζάμια του αυτοκινήτου να καθαρίσει αν είχε σταματήσει ποτέ σε φανάρι κι αν ποτέ τα τζάμια του χρειάζονταν καθάρισμα, δεν φτάνει που όλοι νιώσαμε ότι η κυβέρνηση κοροϊδεύει την κοινωνία ποζάροντας δίπλα σε ένα παιδί που από τη γέννησή του μέχρι και πριν από περίπου 60 ημέρες η Ελλάδα του έδειχνε ότι δεν θέλει καν να το ξέρει και φυσικά δεν θέλει να του δώσει διαβατήριο.

Δεν φτάνει να τα ψυχανεμίζεσαι, να τα οσφραίνεσαι, να τα “πιάνεις στον αέρα” όλα αυτά φίλε μου. Πρέπει να τα δεις και να τα διαβάσεις, να τα φας στα μούτρα, για να μη σου μείνει ούτε το περιθώριο να νομίσεις ότι δεν κατάλαβες καλά. Γι' αυτό και ήρθε το υπουργείο Εσωτερικών να εκδώσει μια ανακοίνωση – μνημείο κυνισμού, για να σου πει ορθά κοφτά ότι η έκδοση του διαβατηρίου ήταν μια καθαρή επιλογή συναλλαγής, από ένα κράτος που νοιάζεται για τους μετανάστες και τα προβλήματά τους μόνο αν πρόκειται να τους δείξει το CNN.

Διάβασε φίλε μου, δεν έχω αλλάξει ούτε λέξη:


«Ο Θανάσης και ο Γιάννης Αντετοκούμπο (σ.σ.: σκέψου πόσο ασχολήθηκαν, ούτε να γράψουν σωστά το επώνυμο δεν κατάφεραν) είναι δύο νέα παιδιά που γεννήθηκαν στην Ελλάδα χωρίς ουδέποτε να αποκτήσουν κάποια ιθαγένεια. Η ιθαγένεια αποδόθηκε στους δύο νέους απολύτως νόμιμα, βάσει των διατάξεων περί ανιθαγενείας. Οι συγκεκριμένες διατάξεις ισχύουν εδώ και πολλά χρόνια και αφορούν σε περιπτώσεις παιδιών που γεννιούνται στην Ελλάδα και είναι ανιθαγενείς.
Μοναδική παρέμβαση της ελληνικής Πολιτείας ήταν να επιταχύνει τις διαδικασίες για να μπορέσει ο ένας εκ των δύο νέων Ελλήνων να συμμετάσχει στις επιλογές του αμερικανικού NBA. Την ίδια ευαισθησία δείχνει η Ελληνική Πολιτεία σε όλες τις περιπτώσεις όπου υπάρχουν έκτακτοι λόγοι όπως περιπτώσεις υγείας όπου απαιτείται νοσηλεία εκτός Ελλάδος ή περιπτώσεις σπουδών στο εξωτερικό. Σε τέτοιες περιπτώσεις επιταχύνεται η διαδικασία και εάν οι αιτούντες πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου, αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια. Η επιτάχυνση της διαδικασίας στην περίπτωση του Θανάση και του Γιάννη Αντετοκούμπο ήταν μία πράξη που ωφέλησε την Ελλάδα, και η δημόσια παρουσία τους τιμά την πατρίδα».

Ναι, καλά κατάλαβες, ήταν μια πράξη που ωφέλησε την Ελλάδα. Δηλαδή αν την Ελλάδα την ωφελεί να πλακώνει στο ξύλο, να βιαιοπραγεί, να κυνηγάει ανηλεώς, να σκοτώνει, να εξαφανίζει ένα 18χρονο παιδί μεταναστών επειδή δεν έχει περάσει τα 2 μέτρα σε ύψος και δεν καρφώνει, αυτό θα κάνει. Αυτό θα συνεχίσει να κάνει.

Ε, και αν τυχόν βγαίνει και κανένας Αντετοκούνμπο και δέχεται πρόσκληση από το ΝΒΑ, δεν βαριέσαι, ας δώσουμε μερικά διαβατήρια, δωρεάν διαφήμιση μας κάνουν μωρέ, ωφελείται η Ελλάδα. 

Και στο λέμε κιόλας, προς αποφυγή παρεξηγήσεων. Μη τυχόν και νομίσεις φίλε ότι ξαφνικά αποκτήσαμε ευαισθησίες με τους μετανάστες. Συναλλαγή κάναμε, ωφελημένοι βγήκαμε, βγάλαμε και τη φωτογραφία, αυτό ήταν.


Ολο αυτό το πανηγύρι που έχει στηθεί στην πλάτη της επιτυχίας αυτού του παιδιού αποτελεί μια από τις πιο ντροπιαστικές ιστορίες υποκριτικής συμπεριφοράς της Ελλάδας. Κι είναι εξοργιστικό που αυτό συμβαίνει σήμερα, στο 2013, μετά από όλα όσα έχουν προηγηθεί. Είναι ωμός βιασμός της λογικής, της νοημοσύνης και, τελικώς, της ηθικής μας.


Σε αυτό το ντραφτ, δεν χωράει αμφιβολία, ο τυπικός εκπρόσωπος της διοίκησης του ελληνικού κράτους θα είχε τερματίσει ψηλότερα από οποιονδήποτε Αντετοκούνμπο. Στην κορυφή!


* Επειδή μπορεί να νομίσεις ότι έχω "πειράξει" την ανακοίνωση του Υπ.ΕΣ., πάτα εδώ να την καμαρώσεις!

ramnousia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...