Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Νέος πρόεδρος της Αιγύπτου ο Αντλί Μανσούρ

Νέος πρόεδρος της Αιγύπτου ο Αντλί Μανσούρ

Μεταβατικός πρόεδρος της Αιγύπτου, ορκίστηκε ο Αντλί Μανσούρ, μία ημέρα έπειτα από την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.

Να σημειώσουμε πως ο κ. Μανσούρ ορκίστηκε και ως νέος πρόεδρος του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αιγύπτου.

Η θητεία του στον προεδρικό θώκο θα διαρκέσει έως ότου προκηρυχθούν νέες εκλογές και ο λαός αποφασίσει τον ηγέτη που θα τον
εκπροσωπήσει, σύμφωνα με το σχέδιο της ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο αιγυπτιακός στρατός επιβεβαίωση την είδηση ότι ο Πρόεδρος της χώρας, Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος καθαιρέθηκε την Τετάρτη, τελεί υπό κράτηση. Συγκεκριμένα, στρατιωτικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε την πληροφορία που είχε ανακοινώσει νωρίτερα εκπρόσωπος των Αδελφών Μουσουλμάνων, αναφέροντας ότι ο Μόρσι κρατείται προληπτικά, υπονοώντας με τη δήλωσή του ότι ίσως του ασκηθεί ποινική δίωξη.

Αναταραχές και συλλήψεις στην Αίγυπτο

Την Τετάρτη συνελήφθησαν μέλη του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης (FJP) της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, καθώς και άλλοι ηγέτες του Κινήματος. Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν ο επικεφαλής του FJP, Σαάντ Ελ-Κατατνί και ένας αναπληρωτής επικεφαλής της Αδελφότητας. Την ίδια στιγμή υπάρχει η πληροφορία για εντάλματα σύλληψης άλλων 300 μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, «οι οποίοι κατηγορούνται για υποκίνηση βίας και διατάραξη της ειρήνης και της γενικής ασφάλειας».

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στην Αίγυπτο, είναι ότι οι αιγυπτιακές αρχές έκλεισαν τρεις τηλεοπτικούς σταθμούς, που πρόσκεινται στη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Συγκεκριμένα, οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν στα γραφεία του Αλ Τζαζίρα και πέρασαν χειροπέδες σε τουλάχιστον πέντε δημοσιογράφους. Συνελήφθησαν επίσης εργαζόμενοι στο Αλ Τζαζίρα Μομπάσερ Μισρ, ο τηλεοπτικός σταθμός Egypt25, ο οποίος πρόσκειται στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, αναγκάστηκε να σταματήσει τη μετάδοσή του και ανώτατα στελέχη του συνελήφθησαν. Ακόμη, οι αιγυπτιακές αρχές «κατέβασαν» δύο ακόμα τηλεοπτικούς σταθμούς, τους αλ-Χαφίζ και αλ-Νας.

«Λαϊκή επανάσταση, όχι πραξικόπημα», λέει η αντιπολίτευση

«Αυτό που συνέβη σήμερα στο Κάιρο, την Αλεξάνδρεια και όλες τις περιοχές της Αιγύπτου, αποτελεί μια πραγματική λαϊκή επανάσταση κατά της κυβέρνησης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας», δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ειδήσεων ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Αμπού αλ-Γκαρ.

«Δεν είναι στρατιωτικό πραξικόπημα, ήταν μια λαϊκή επανάσταση, στην οποία βοήθησε ο στρατός. Δεν θέλουμε και δεν θα αποδεχτούμε ένα στρατιωτικό καθεστώς. Ο ρόλος του στρατού και της αστυνομίας πρόσκειται στη διατήρηση της ασφάλειας στο εσωτερικό και τα σύνορα της χώρας. Η πολιτική διαδρομή θα πρέπει να καθοδηγείται από τις αστικές δυνάμεις», συμπλήρωσε.

«Θα υπάρξει μια σύντομη μεταβατική περίοδος, η οποία θα λήξει με τις εκλογές που θα διεξαχθούν ώστε να αναδειχτεί ένας νέος πρόεδρος, κοινοβούλιο και ένα νέο σύνταγμα, κάτι που συμφωνήθηκε από όλα τα κόμματα», κατέληξε.

Καθαίρεσαν τον Μόρσι

Στην καθαίρεση του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι προχώρησε ο στρατός της Αιγύπτου, λειτουργώντας ως «θεματοφύλακας της λαϊκής θέλησης», όπως είπε ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι.

Ο στρατηγός της Αιγύπτου εμφανίστηκε ενωτικός και περιστοιχιζόμενος από θρησκευτικούς ηγέτες εξήγησε ότι «ο Μόρσι δεν κατάφερε να ικανοποιήσει τα αιτήματα του λαού», ενώ όπως είπε ο στρατός θα κάνει τα πάντα για να εξασφαλίσει την ενότητα και την ειρήν. Πλέον, η ισχύς του Συντάγματος αναστέλλεται και την εξουσία αναλαμβάνει προσωρινά ο επικεφαλής του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Παράλληλα, ο στρατηγός της Αιγύπτου παρουσίασε τη διάδοχη κατάσταση μετά την καθαίρεση του Μόρσι, κάνοντας λόγο για μια μεταβατική περίοδο μετά την οποία θα διεξαχθούν προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

Οι χιλιάδες συγκεντρωμένοι στην πλατεία Ταχρίρ αμέσως μετά τις δηλώσεις του Αλ-Σίσι πανηγύρισαν έντονα, ενώ πυροτεχνήματα και λέιζερ συνέθεσαν ένα «γιορτινό» κλίμα.

attikipress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...