Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Οι δημοτικές αστυνομίες πηγαίνουν στην ΕΛ.ΑΣ.

Τη μετάταξη των 4.000 αντρών και γυναικών της δημοτικής αστυνομίας στις τάξεις της Ελληνικής Αστυνομίας φέρεται να πρότεινε η κυβέρνηση στην Τρόικα προκειμένου να ξεπεραστεί το εμπόδιο με το θέμα της κινητικότητας που φρενάρει τις διαπραγματεύσεις. Μάλιστα η πρόταση έχει ήδη γίνει δεκτή κατ' αρχήν από τους ελεγκτές αλλά και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, καθώς λύνει προβλήματα έλλειψης προσωπικού στην αστυνομία.

Εκτιμάται ότι πιθανή μετάταξη των δημοτικών αστυνομικών στην ΕΛ.ΑΣ. θα απελευθέρωνε προσωπικό που σήμερα ασχολείται με γραφειοκρατικές ή χαμηλής έντασης εργασίες και θα ενίσχυε στην πράξη την αποτελεσματικότητα του Σώματος.

 
Πάντως και σήμερα θα συνεχιστούν οι συσκέψεις με την Τρόικα για να συζητηθούν πάνω από 100 μόνιμα μέτρα και παράμετροι που θα
«σημαδέψουν» τη διετία 2013-2014. Κυβέρνηση και Τρόικα θέλουν να καταλήξουν πάση θυσία μέχρι το βράδυ σε λύση-πακέτο για να καλυφθούν οι «τρύπες» 1,2 δισ. του ΕΟΠΠΥ, οι καθυστερήσεις στις αλλαγές στο δημόσιο και τα 3,2 δισ. από φόρους ακινήτων.

Ό,τι συμφωνηθεί σήμερα, χρειάζεται δύο μέρες για να καθαρογραφεί σε κείμενα ώστε, μέχρι την Κυριακή το βράδυ, να αποτελέσουν αυτά:

α) την έκθεση που θα καταθέσουν οι ελεγκτές στο Γιούρογκρουπ και
β) το νομοσχέδιο-«σκούπα» που ο Γιάννης Στουρνάρας θα παρουσιάσει στους ευρωπαίους ομολόγους του την Δευτέρα, τη στιγμή που αυτό θα κατατίθεται και στη Βουλή για ψήφιση, ώστε να διασφαλιστεί η έγκριση για τα 8,1 δισ. που έχει άμεσα ανάγκη η χώρα μας.

Οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις συνεχίζονται με καταιγιστικούς ρυθμούς και σήμερα για να μη χαθεί το «ραντεβού» της Δευτέρας στο Eurogroup με την δόση των 8,1 δισ. ευρώ. Ο πολιτικός χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας με τους απεσταλμένους των δανειστών συμπιέζεται δραματικά και πλέον η ελληνική πλευρά ελπίζει να πετύχει τουλάχιστον μία «πολιτική συμφωνία» ώστε να δοθεί στη χώρα η δόση, έστω και ... σε δόσεις.

«Τι εστί κινητικότητα»

Η Τρόικα εισήλθε μόλις πριν από λίγο στο γραφείο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ.Κυριάκου Μητσοτάκη, μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη, που ψάχνει να βρει υπεράριθμους σε δήμους και περιφέρειες. Τα δύο μέρη αναζητούν «κοινό τόπο» στο θέμα της κινητικότητος και των απολύσεων, αφού χωρίς συμφωνία δεν μπορεί να ετοιμαστεί η έκθεση που θα παρουσιάσει η Τρόικα στους ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών, ώστε να βάλουν την υπογραφή τους για τα 8,1 δισ. Η πρόταση για τη μετάταξη των αντρών και γυναικών της Δημοτικής Αστυνομίας προς την ΕΛΑΣ είναι μία καλή βάση.

Ο κίνδυνος όμως να «χαθούν στη μετάφραση» κυβέρνηση και τρόικα είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός αφού, όπως όλα δείχνουν, στα κείμενα που ετοιμάζονται το σαββατοκύριακο θα γίνεται λόγος μόνο για το «γενικό περίγραμμα» του προγράμματος κινητικότητας και απολύσεων στο δημόσιο. Όσο «γενικό» ή σαφές και αν είναι το πλαίσιο αυτό, θα δεσμεύει την κυβέρνηση και για τα ειδικότερα μέτρα που θα αποφασιστούν στον τελικό γύρο, αμέσως μετά από το Γιούρογκρουπ.

Η «παγίδα» για την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα είναι πως μαζί μιλούν αλλά ... άλλα καταλαβαίνει κάθε πλευρά. Στο τραπέζι έχουν πέσει πάνω από μια ντουζίνα εναλλακτικά μέτρα και προτάσεις, αλλά:

- ο όρος της συμφωνίας πως δεν θα ξεπεράσουν συνολικά τις 15.000 οι απολύσεις της διετίας 2013-2014 στο δημόσιο, έχει δύο αναγνώσεις: η ελληνική πλευρά μπορεί να ελπίζει να κάνει περί τις 2.000 απολύσεις λιγότερες (από 4.000 φέτος που είχαν συμφωνηθεί για φέτος) και τις υπόλοιπες 13.000 το 2014, όμως η Τρόικα «φυλάει τα ρούχα της» και θέλει όσο το δυνατόν περισσότερες νωρίτερα από φέτος και λιγότερες από 11.000 του χρόνου.

- και στο σχέδιο για «κινητικότητα» 12.500 δημοσίων υπαλλήλων υπάρχουν προβλήματα συνεννόησης. Για παράδειγμα, η Τρόικα θεωρεί «μετάταξη» και όχι «κινητικότητα» την ...«μετακίνηση» καθηγητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα δημοτικά σχολεία και φέρεται να εννοεί ως «κινητικότητα» την διαθεσιμότητα και απόλυση μετά από 6 μήνες!

«Φαρμάκι» ο ΕΟΠΥΥ

Στο Γιούρογκρουπ οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα μάθουν από τους κ.Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς για τον «περίφημο» ΕΟΠΥΥ και τα ελλείμματα των 1-1,2 δισ. που πρόλαβε να δημιουργήσει. Θα ακούσουν επίσης και για την τρύπα των 600 εκατ. ευρώ στα ασφαλιστικά Ταμεία, από την εισφορά 2 τοις χιλίοις που ψήφισε το 2012 η ελληνική Βουλή αλλά δεν θέλει να εφαρμόσει τώρα η κυβέρνηση.

Το πρόβλημα πλέον γίνεται δημοσιονομικό και το παίρνει «επάνω του» πλέον ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, που συναντά ξανά την ομάδα Τόμσεν στις 11.30 το μεσημέρι. «Συζητάμε πιθανές λύσεις με το μικρότερο δυνατό κοινωνικό κόστος» για να καλυφθούν τα ελλείμματα αυτά, όπως λέει ο ίδιος σε συζητήσεις του. Και οι πιθανές λύσεις έχουν ξεπεράσει πλέον τις ... 22! Προκειμένου να μην κοπούν έτι περαιτέρω παροχές και συντάξεις, συζητιούνται μέχρι και νέοι φόροι «υπέρ υγείας» σε ...αναψυκτικά και τροφές με υψηλά λιπαρά που, εμμέσως, ευθύνονται (οι τροφές) για τα χάλια των οικονομικών της Περίθαλψης. Συνυπολογίζουν όμως και τις «αυτόματες περικοπές» (που ... ικανοποιούν ιδιαίτερα τον Βόφγκανγκ Σόιμπλε που τις ζητούσε) σε περίπτωση υπέρβασης δαπανών με το σύστημα claw-back και με πρόστιμα σε όποιον εισπράττει περισσότερα από το «πλαφόν» που προβλέπεται στις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ. Η Τρόικα όμως αντιτάσσει μονίμως και άλλες, πιο δραστικές παρεμβάσεις και περικοπές.

Φόροι, ΔΕΚΟ, Τράπεζες

Ικανοποιημένοι αναμένεται να φύγουν σήμερα από το γραφείο του Γιάννη Στουρνάρα για τα θέματα των τραπεζών οι ξένοι ελεγκτές. Εκεί θα βρεθεί και ο διοικητής της Τραπέζης τη Ελλάδος κύριος Γιώργος Προβόπουλος για το θέμα του ΤΤ και της Proton για τις οποίες μέχρι 15 Ιουλίου θα πρέπει να ξεκινήσουν διαδικασίες πώλησης. Θα παρουσιάσει όμως και την μεγάλη πρόοδο που έχει συντελεστεί στον τομέα ευθύνης του που είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπζών, καθώς, όπως λένε πλέον όλο και πιο ανοικτά στο υπουργείο Οικονομικών, τα 50 δισ. «θα φτάσουν και θα περισσέψουν» για να καλυφθούν ακόμα ίσως και άλλες «τρύπες» του προϋπολογισμού, όπως από «ναυάγια» στις αποκρατικοποιήσεις όπως της ΔΕΠΑ ή και υστέρηση στην είσπραξη φόρων.

Δεν είναι και σίγουρο όμως ότι οι ελεγκτές θα εγκρίνουν να χρησιμοποιήσει σαν «μαξιλαράκι» η κυβέρνηση ό,τι περισσέψει από το κονδύλι για τις τράπεζες, αφού αυτό εξαντλείται φέτος και εκείνοι θέλουν μέτρα μόνιμης απόδοσης, για άμεση μείωση χρέους και ελλειμμάτων.

Λένε «ναι» όμως στον νέο φόρο ακινήτων. Ωστόσο, ενώ ως γενική ιδέα πείθονται από τους 33 συντελεστές φορολόγησης για τα εκτός σχεδίου ακίνητα και καμιά εικοσαριά για τα «εντός», παρότι δέχονται και να μην εισπράττεται πια από το 2014 ο φόρος ακινήτων μέσω των λογαριασμών ρεύματος, δίνουν διορία την κυβέρνηση μέχρι το Σεπτέμβριο στην κυβέρνηση να υπολογίσει και να αποφασίσει σε ποιο ύψος πρέπει να φτάσει τελικά ο φόρος, ώστε να μην υπάρξει υστέρηση εσόδων όπως ανησυχεί πως θα συμβεί επειδή αναλαμβάνουν οι εφορίες πλέον την είσπραξή του.

Η Τρόικα περιμένει πλέον να δει δεσμεύσεις και για την απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας, την τύχη της ΔΕΗ, της ΕΡΤ, της Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα αλλά άλλωνδημοίων επιχειρήσεων που βαίνουν προς αποκρατικοποίηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...