Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Ισπανία: Παίρνουν 2 δις απο καταθέσεις για να αποζημιώσουν κατόχους τραπεζικών ομολόγων

Οπως θέλουν τα κάνουν και εκεί που θέλουν δίνουν αποδεικνύοντας οτι το αδίστακτο τοκογλυφικό κύκλωμα δεν σταματάει σε τίποτα. Εδώ οι δικοί μας ομολογιούχοι που είχαν ομόλογα του Ελληνικού δημοσίου και οχι τράπεζας, είδαν τα λεφτά τους να χάνονται. Στην Ισπανία αντιθέτως αυτή που στήριξαν τις τράπεζες αγοράζοντας ομόλογα και έχασαν θα αποζημιωθούν!

Η ισπανική  κυβέρνηση λοιπόν θα ζητήσει από τις υγιείς τράπεζες της
χώρας να συνεισφέρουν εκτάκτως το ποσό των 2 δισ. ευρώ, μέσω των καταθέσεων σε αυτές, στο Ταμείο Εγγύησης Kαταθέσεων, με σκοπό να βοηθηθούν περί τους 300.000 επενδυτές, οι οποίοι αγόρασαν τραπεζικά ομόλογα υψηλού ρίσκου και έχασαν χρήματα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Εδώ και πέντε χρόνια, όταν η ισπανική οικονομία έμπαινε σε μια μακροχρόνια κρίση, οι τράπεζες πώλησαν σύνθετα προϊόντα υψηλού επενδυτικού ρίσκου, αξίας 8 δισ. ευρώ. Πολλοί από τους επενδυτές που τα αγόρασαν χρησιμοποίησαν για το σκοπό αυτό τις καταθέσεις τους, νομίζοντας ότι είναι τίτλοι χαμηλού ρίσκου.

Όπως δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς Ντε Γκίντος, «το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων θα ζητήσει από όλα τα χρηματοιπιστωτικά ιδρύματα να κάνουν μια έκτακτη συνεισφορά ύψους τριών ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ που υπάρχουν σε λογαριασμούς καταθέσεων. Αυτό σημαίνει ότι θα συγκεντρωθεί ένα ποσόν ύψους 2 δισ. ευρώ». Πάντως, διευκρίνισε ότι οι μικρότερες και πιο αδύνατες τράπεζες θα εξαιρεθούν από την παραπάνω έκτακτη εισφορά.

thermopilai

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...