Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Ως 6,5 μήνες αναμονή για μια εξέταση

Μόνο «κούρεμα» στην ταλαιπωρία των πολιτών στα δημόσια νοσοκομεία δεν έφερε η οικονομική κρίση. Οι Ελληνες αναζητούν «καταφύγιο» στο εθνικό σύστημα υγείας, που όμως δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στην αυξημένη ζήτηση.

Για ραντεβού σε ειδικότητες αιχμής, η αναμονή ξεπερνά πλέον το... μισό χρόνο! Ενας διαβητικός, για να εξεταστεί στο ιατρείο διαβητικού ποδιού στο

«Παπαγεωργίου», πρέπει να περιμένει μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου, δηλαδή 6,5 μήνες. Αυτό βέβαια, υπό την προϋπόθεση ότι το επιτρέπει η κατάσταση της υγείας του. 

Οι ελλείψεις σε γιατρούς και προσωπικό στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα, σε συνδυασμό με την αδυναμία των πολιτών να πληρώνουν για επίσκεψη σε ιδιώτες, έχουν προκαλέσει ασφυξία στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία. Οι λίστες αναμονής έχουν «ξεχειλίσει», αφού η κίνηση των εξωτερικών ασθενών καταγράφει τεράστια αύξηση τα τελευταία χρόνια. 

Αναμονή για... γερά νεύρα 

Η μεγάλη προσέλευση για εξετάσεις στα δημόσια νοσοκομεία έχει εκτινάξει στα ύψη την αναμονή σε πολλά ιατρεία. Για παράδειγμα, στο «Παπαγεωργίου», εκτός από το ιατρείο διαβητικού ποδιού που σπάει ρεκόρ αναμονής 200 ημερών, μεγάλη υπομονή απαιτείται και για μια εξέταση στο γυναικολογικό- ογκολογικό. Μια ασθενής που χρειάζεται να εξεταστεί στο συγκεκριμένο ιατρείο κλείνει σήμερα ραντεβού για τα τέλη Αυγούστου, δηλαδή μετά από 5 μήνες. 

Στους 4 μήνες έχει φτάσει η αναμονή για το ιατρείο Πάρκινσον και συναφών κινητικών διαταραχών, όπως και για τα ιατρεία αθυρωματικών λιπιδίων και γόνατος, στους 3,5 μήνες για το ιατρείο αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων και πάνω από 3 μήνες για τα ιατρεία πολυκυστικών ωοθηκών και λοιμώξεων. Οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα και χρειάζεται να επισκεφτούν το εξειδικευμένο ιατρείο, πρέπει να περιμένουν περίπου 2,5 μήνες. 

Στο «Γ. Παπανικολάου», τα ραντεβού στα ιατρεία αρρυθμιών, γαστρεντερολογικό και αυτοάνοσων νοσημάτων κλείνονται για μετά από 2 μήνες. 

Και στον «Αγιο Δημήτριο», η αναμονή ξεπερνά τους 2 μήνες για το ρευματολογικό ιατρείο και φτάνει τον ενάμιση μήνα για το ορθοπεδικό και το παρκινσονικό. 

Ιατρείο της... υπομονής στο «Γ. Γεννηματάς» μπορεί να χαρακτηριστεί το διαβητολογικό, όπου η αναμονή είναι 35 μέρες, ωστόσο μεγάλη αναμονή υπάρχει και σε άλλα τμήματα όπως το ηπατολογικό. 

Στα ιατρεία με την υψηλότερη ζήτηση είναι και το διαβητολογικό στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, με αναμονή πάνω από ένα μήνα, ενώ το ίδιο ισχύει για το παθολογικό και το ψυχιατρικό ιατρείο. 

Ακόμα και σε νοσοκομεία της περιφέρειας, η ταλαιπωρία δεν έχει τέλος. Στο νοσοκομείο Βέροιας, η αναμονή για το οφθαλμολογικό είναι 4,5 μήνες και για το διαβητολογικό 2,5, ενώ στην Εδεσσα για το διαβητολογικό η αναμονή είναι πάνω από 3 μήνες και στη Νάουσα στην οφθαλμιατρική 52 μέρες. 

Στον αντίποδα, πολύ σύντομος είναι ο χρόνος αναμονής σε ορισμένα εξωτερικά ιατρεία, όπως στο υπερτασιολογικό του «Αγίου Δημητρίου» (2 μέρες), στο ΩΡΛ του «Γ. Γεννηματάς» (4 μέρες), στο διαταραχών ύπνου του «Γ. Παπανικολάου» (7 μέρες) και στο καρδιολογικό του «Παπαγεωργίου» (6 μέρες). 

Ασθενείς σε αδιέξοδο 

Ολο και περισσότεροι ασθενείς οδηγούνται σε αδιέξοδο, αφού δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν για επίσκεψη σε απογευματινό ιατρείο ή ιδιώτη. Η κίνηση των απογευματινών ιατρείων έχει πέσει κατακόρυφα αφού ο ασθενής που κλείνει ραντεβού για εξέταση πρέπει να πληρώσει 45- 75 ευρώ για την επίσκεψη. Η αναμονή στα ιατρεία έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Οι λόγοι σχετίζονται με την οικονομική κρίση. Η αύξηση του φόρτου στα δημόσια νοσοκομεία υπολογίζεται στο 42%-45% μέσα στην τριετία, από τότε δηλαδή που άρχισε η κρίση, λόγω της αντίστοιχης μεγάλης αύξησης στην προσέλευση στα εξωτερικά ιατρεία και τη νοσηλεία», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας), Δημήτρης Βαρνάβας. 

agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...