Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Θύελλα για διαγραφές δανείων στην Κύπρο

Τελικά φαίνεται ότι κάθε κρίση χρέους που... σέβεται τον εαυτό της συνοδεύεται κι από μία «λίστα Λαγκάρντ», η οποία βέβαια είναι προσαρμοσμένη στις «ανάγκες» και τις συνθήκες που επικρατούν σε κάθε χώρα, που λίγο νωρίτερα έχει σπεύσει να προσφέρει -όντας πια με την πλάτη στον τοίχο- γην και ύδωρ στους δανειστές της. Αυτή τη φορά με την πλάτη στον τοίχο, τον οποίο πριν από δύο εβδομάδες έχτισε με απίστευτη επιδεξιότητα το Eurogroup, βρίσκεται η Κύπρος.

Η αποκάλυψη

Και η λίστα με τα ονόματα επωνύμων, στους οποίους οι «κουρεμένες» τράπεζες διέγραψαν δάνεια, ενώ ο πολύς κόσμος έκλαιγε τα λεφτά του, ήταν απλώς θέμα χρόνου να δει το φως της δημοσιότητας. Την αποκάλυψη έκανε το ειδησεογραφικό site 24h, προκαλώντας «σεισμό» στον πολιτικό κόσμο και στην κοινή γνώμη, ενώ στη συνέχεια παρέδωσε τη λίστα -χωρίς όμως τα πλήρη ονόματα, παρά μόνο τα αρχικά- στον γενικό εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη.

Στη λίστα την προσοχή όλων τραβάει το όνομα του πρώην Προέδρου της
Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργου Βασιλείου, ο οποίος, σύμφωνα με το Sigmalive Κύπρου και όπως προκύπτει από την έρευνα δημοσιευμάτων παλαιότερης περιόδου στον κυπριακό Τύπο, είναι ο μόνος κορυφαίος πολιτικός της Μεγαλονήσου «με θητεία σε ανώτατα αξιώματα» με αρχικά τα Γ.Β. που εμφανίζεται δημοσίως να στηρίζει τη διοίκηση Σαρρή στη Λαϊκή Τράπεζα αλλά και να έχει παραστεί σε γενική συνέλευση της Λαϊκής Τράπεζας. Πάντα σύμφωνα με το Sigmalive Κύπρου, ο κ. Βασιλείου ερωτηθείς να τοποθετηθεί για το θέμα (εμφανίζεται να έχει κάνει συμφωνία για διαγραφή χρέους ύψους 5.800.000 ευρώ) δεν θέλησε να μιλήσει.

Γενικότερα πάντως στην κυπριακή... λίστα Λαγκάρντ φέρεται ότι εμπλέκονται συγγενικά πρόσωπα βουλευτών (του ΑΚΕΛ, του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ) και πολιτικών της Κύπρου, όπως επίσης και αξιωματούχοι της κυπριακής τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η «καυτή» λίστα αναμένεται να κατατεθεί και στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, η οποία σύμφωνα με τον πρόεδρό της Δ. Συλλούρη πρόκειται να διερευνήσει άμεσα το θέμα. «Η επιτροπή μας είχε από καιρό ξεκινήσει τη διερεύνηση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος και των ευθυνών σε σχέση με αυτό και όλα αυτά θα είναι μέσα» τόνισε ο κ. Συλλούρης.

Την ανάγκη να διερευνηθεί κάθε περίπτωση με προσοχή και αντικειμενικό τρόπο τόνισε χθες ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού σχολιάζοντας την «καυτή» λίστα, ενώ από την πλευρά των Οικολόγων ο βουλευτής Γιώργος Περδίκης είπε ότι ήρθαν υπόψη του Κινήματος στοιχεία για «σκανδαλώδη διαχείριση πρώην διευθυντών της Λαϊκής Τράπεζας που διατηρούν δανειστικούς λογαριασμούς εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς να έχουν πληρώσει για πολλούς μήνες ούτε ένα ευρώ».

Γιώργος Τραπεζιώτης

dimokratianews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...