Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Κατέστρεψε καλλιέργειες και εξαγωγές το χαλάζι στην Ημαθία - Γιατί δεν σηκώθηκαν τα αεροπλάνα;

Μεγάλες καταστροφές αλλά και ερωτηματικά για την αντιμετώπισή της έχει προκαλέσει η χθεσινή πρωτοφανής και καταστροφική χαλαζόπτωση στην Ημαθία.




Στο έλεος του καιρού έχουν παραδοθεί οι παραγωγοί στους νομούς Ημαθίας και Πέλλας, αφού το χθεσινό χαλάζι επέφερε μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειές τους και τούς έκανε να μιλούν για "ολική καταστροφή".

Η χαλαζόπτωση ξεκίνησε νωρίς χθες το απόγευμα, ήταν πρωτοφανής σε

ένταση, διήρκεσε πάνω από μισή ώρα και το χαλάζι είχε μέγεθος λεμονιού - έφτασε τα 700 γραμμάρια βάρος! Στο στόχαστρό του βρέθηκαν τα ροδάκινα, τα αχλάδια, τα μήλα, τα κεράσια και τα βερύκοκα, που, όπως λένε οι παραγωγοί θα αποτελούν πλέον ... είδος πολυτελείας.

 Οι καταναλωτές, τονίζουν, δεν θα βρίσκουν φρούτα να βάλουν στο καλάθι τους και όσα λιγοστά "κοσμήσουν" τα ράφια κάποιων σούπερ μάρκετ και μανάβικων θα είναι απλησίαστα από πλευράς τιμών.

Η σημερινή σύσκεψη στην Ημαθία, που συγκάλεψε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, παρουσία κι εκπροσώπων του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), ήταν απλώς ενημερωτική, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο ροδακινοπαραγωγός του νομού Κώστας Λιολιόπουλος.

"Όσα και να μας δώσουν ως αποζημίωση, δεν μπορούν να απαλύνουν τον πόνο μας από την καταστροφή που πάθαμε" τόνισε, επισημαίνοντας πως σοβαρό πλήγμα δέχεται και η εθνική μας οικονομία, αφού "ενώ μιλούσαμε για μειωμένη καλλιέργεια του 'νούμερο ένα' εξαγώγιμου προϊόντος, του ροδάκινου, τώρα πλέον υπάρχει έλλειψη".

"Πλήττεται ένας ολόκληρος κόσμος από την ισοπεδωτική δράση του χαλαζιού που έπεσε χθες στους νομούς Ημαθίας και Πέλλας" ανέφερε από την πλευρά του ο παραγωγός Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι, "όχι μόνο καταστραφήκαμε εμείς οι παραγωγοί, αλλά τώρα θα μείνουν χωρίς δουλειά χιλιάδες άλλοι που αποτελούν τους κρίκους στην αλυσίδα των φρούτων και λαχανικών, όπως μεταφορείς, εργάτες και συσκευαστήρια".

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον προϊστάμενο του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στην Κοζάνη Γιώργο Βρόντζο, η χαλαζόπτωση της Παρασκευής (7 Ιουνίου), έπληξε χιλιάδες στρέμματα - άνω των 100.000, σύμφωνα με τους υπολογισμούς - σε περιοχές των Γρεβενών, της Κοζάνης και της Φλώρινας.Οι καλλιέργειες που επλήγησαν είναι σιτηρά, αμπέλια, φακές, δέντρα, κηπευτικά, καλαμπόκια, πατάτες και καπνά.

Επιπλέον, σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί από τη χαλαζόπτωση και περιοχές του νομού Λάρισας, με τους παραγωγούς να εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για το "τι μέλλει γενέσθαι".

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Νάουσας, η χαλαζόπτωση ξεκίνησε στις 5.30΄το απόγευμα, ήταν πρωτοφανής σε ένταση και διήρκεσε πάνω από μισή ώρα, ενώ οι τοπικές αρχές βρίσκονται σε επαφή με αγροτικούς συνεταιρισμούς, γεωπόνους και άλλους εκπροσώπους φορέων, ώστε να εκτιμηθεί το μέγεθος των ζημιών.

Πρωτοφανή, χαρακτήρισε ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας, Κώστας Καραπαναγιωτίδης, τη σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε το απόγευμα την περιοχή. Το χαλάζι είχε μέγεθος«γροθιάς μεγάλου άντρα», ανέφερε χαρακτηριστικά, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές, κυρίως σε γεωργικές καλλιέργειες.

Ο κ. Καραπαναγιωτίδης συγκάλεσε για την Τρίτη στις 10 το πρωί, έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή δημάρχων, ομάδων παραγωγών και του τοπικού διοικητή του ΕΛΓΑ με στόχο να δοθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οι αποζημιώσεις.

Μεγάλα ερωτηματικά προκύπτουν γιατί δεν εφαρμόστηκε στη συγκεκριμένη περίπτωση το πρόγραμμα επέμβασης με αεροπλάνα στα χαλαζοφόρα σύννεφα. Το πρόγραμμα αυτό εφαρμόζεται στο χώρο της Κεντρικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα στους Νομούς Ημαθίας, Πέλλας και σε τμήμα των Νομών Πιερίας και Θεσσαλονίκης, καλύπτοντας μία έκταση 2.350.000 στρεμμάτων, στη χρονική περίοδο από 15 Απριλίου έως 30 Σεπτεμβρίου.

Αν το πρόβλημα είναι οικονομικό και όχι καιρικό, πώς είναι δυνατόν να επέτρεψαν να καταστραφούν καλλιέργειες που θα απέφεραν εκατομμύρια ευρώ για το ποσό των περίπου 20.000 ευρώ.

Πώς γίνονται οι επεμβάσεις στα σύννεφα

Οι επεμβάσεις στα σύννεφα γίνονται, είτε για τη δημιουργία βροχής είτε για την καταπολέμηση του χαλαζιού. Όλες αυτές οι επεμβάσεις στηρίζονται πάνω στην αρχή του πως δημιουργούνται οι υδροσταγόνες. Όπως ξέρουμε για τη δημιουργία υδροσταγόνων χρειάζονται οι πυρήνες συγκέντρωσης. Όταν υπάρχουν πολλοί πυρήνες συγκέντρωσης συνήθως έχουμε μικρές υδροσταγόνες και ψιλή βροχή ή σχεδόν καθόλου. Αντίθετα όταν έχουμε λίγους πυρήνες συγκέντρωσης αλλά υγροσκοπικούς, τότε έχουμε συνήθως μεγαλύτερες υδροσταγόνες και πιο δυνατή βροχή. Ανάλογα λοιπόν με το είδος των νεφών που υπάρχει (γιατί δεν μπορεί να δημιουργήσουμε βροχή χωρίς σύννεφα) χρησιμοποιούνται διάφοροι μέθοδοι επέμβασης. Αυτές συνήθως είναι τρεις:
        
"Σπορά" των θερμών νεφών (θερμοκρασία μέσα στο νέφος μεγαλύτερη του μηδενός) με μεγάλους υγροσκοπικούς κρυστάλλους ή υδροσταγόνες για να βοηθηθεί η ανάπτυξη μεγάλων υδροσταγόνων με το μηχανισμό της σύγκρουσης και συγχώνευσης.
·        
"Σπορά" των ψυχρών νεφών(θερμοκρασία μέσα στο νέφος κάτω του μηδενός) με τεχνητούς παγοκρυστάλλους για να βοηθηθεί η δημιουργία βροχής με το μηχανισμό της συμπύκνωσης των υδρατμών πάνω στους παγοκρυστάλλους.

"Σπορά" των ψυχρών νεφών με μεγάλες συγκεντρώσεις πολύ μικρών πυρήνων από πάγο για να ελαττωθούν σημαντικά οι υδροσταγόνες που είναι σε υπέρτηξη κι έτσι να εμποδιστεί η δημιουργία μεγαλύτερων παγοκρυστάλλων με εναπόθεση και συγκόλληση μεταξύ τους. Αυτή η μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποτροπή βροχής ή χαλαζιού.

Όταν εντοπιστεί το είδος του νέφους (με ραντάρ) που πιθανώς να προκαλέσει χαλαζόπτωση τότε με αεροπλάνα που πετάνε μέσα στο χαλαζοφόρο Με αυτή τη μέθοδο εισάγονται στο σύννεφο αρκετοί πυρήνες συγκέντρωσης κι έτσι δημιουργούνται μικρές σταγόνες ή μικροί παγοκρύσταλλοι κι έτσι αποφεύγεται ο σχηματισμός μεγάλων χαλαζόκοκκων που θα έπεφταν και θα δημιουργούσαν καταστροφές.



e-afipnisi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...