Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Νίπτει τας χείρας του για την ΕΡΤ ο Κ. Παπούλιας - Πρόταση νόμου κατέθεσε και ο ΣΥΡΙΖΑ


Νίπτει τας χείρας του για την ΕΡΤ ο Παπούλιας - Πρόταση νόμου κατέθεσε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Το Σύνταγμα δε μου δίνει τη δυνατότητα να παρέμβω είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον Αλ. Τσίπρα

Αδυναμία να παρέμβει στο θέμα της ΕΡΤ δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας κατά τη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα. Ο κ. Παπούλιας, είπε ότι δεν μπορεί να αναπέμψει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, διότι δεν του δίνει το δικαίωμα και την ευχέρεια αυτή το Σύνταγμα, αν και υπογράμμισε ότι «πρέπει να υπάρχει Δημόσια Τηλεόραση, γιατί η ενημέρωση του λαού δεν μπορεί να γίνεται μόνο από ιδιωτικά
κανάλια».


Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε το κλείσιμο της ΕΡΤ ως «πλήγμα στη Δημοκρατία, στην ελευθερία του λόγου, στην κοινωνική συνοχή, αλλά και στους θεσμούς» και σημείωσε πως «είναι χρέος μας να αντισταθούμε στο πραξικόπημα κατά των θεσμών» και συγκεκριμένα στον θεσμό της Προεδρίας, διότι, όπως επισήμανε, «το να νομίζουν κάποιοι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι κλητήρας για να θυροκολλεί απολύσεις εργαζομένων είναι μια υποτίμηση και υποβάθμιση του θεσμού».

«Εμείς πιστεύουμε ότι το τελευταίο πράγμα που μας έχει μείνει σ’ αυτόν τον τόπο να υπερασπιστούμε είναι οι θεσμοί και η Δημοκρατία.  Και νομίζω ότι, όπως το ίδιο το Σύνταγμα ορίζει, αυτό πρέπει να το κάνουν πρώτα και κύρια οι ίδιοι οι πολίτες: να προστατεύουν τους θεσμούς και τη Δημοκρατία», σημείωσε και απευθυνόμενος στον κ. Παπούλια είπε: «Και έρχομαι σε σας, και βεβαίως διότι έχετε αυτή τη θεσμική ιδιότητα, αλλά και ως ένας αγωνιστής για τη Δημοκρατία με ευαισθησίες στα θέματα αυτά».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ζήτησε από τον κ. Παπούλια να αναλάβει πρωτοβουλίες και να επικοινωνήσει με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής και σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση νόμου για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και την άρση των συνεπειών αυτής. Η πρόταση νόμου που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι η εξής:

ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ

Αιτιολογική Έκθεση
Κατάργηση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Τροποποίηση των διατάξεων του άρθρου 14Β του ν. 3429/2005»
Με την προτεινόμενη ρύθμιση καταργούνται από τότε που ίσχυσαν αφενός η από 11/6/2013 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που εκδόθηκε κατά παράβαση του άρθρου 44 παρ.1 του Συντάγματος και αφετέρου η Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό με αριθμό OIK.02/11.6.2013 «Κατάργηση της δημόσιας επιχείρησης “Ελληνική Ραδιοφωνία-Τηλεόραση Ανώνυμη Εταιρεία (ΕΡΤ Α.Ε.)”», η οποία εκδόθηκε βάσει εξουσιοδότησης παρασχεθείσας από την ως άνω Πράξη.
Αποκαθίσταται έτσι η υπηρεσία της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, η απρόσκοπτη και συνεχής λειτουργία της οποίας επιβάλλεται από το άρθρο 15 του Συντάγματος, η δημοκρατική ανάγκη για αντικειμενική ενημέρωση και ποιοτικά προγράμματα, αλλά και από αδήριτους εθνικούς λόγους ενημέρωσης και ψυχαγωγίας των απομακρυσμένων περιοχών και του εγκατεσπαρμένου νησιωτικού χώρου, καθώς και των πολλών εκατομμυρίων Ελλήνων μεταναστών – ομογενών σε όλα τα σημεία του ορίζοντα.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ
Κατάργηση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Τροποποίηση των διατάξεων του άρθρου 14Β του ν. 3429/2005»
Άρθρο μόνο
1. Η κοινή υπουργική απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό με αριθμό OIK.02/11.6.2013 Κατάργηση της δημόσιας επιχείρησης «Ελληνική Ραδιοφωνία-Τηλεόραση, Ανώνυμη Εταιρεία (ΕΡΤ − Α.Ε.)» (ΦΕΚ Β 1414) καταργείται από τότε που εκδόθηκε, μαζί με όποιες άλλες πράξεις της από 11.06.2013 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α 139) και αίρονται όλες οι συνέπειές τους.
2. Η από 11/6/2013 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α’ 139) δεν κυρώνεται και παύει να ισχύει από τότε που εκδόθηκε.


eklogika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...