Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Ο «πόλεμος» του ηλεκτρονικού τσιγάρου στους New York Times

Εκτενές ρεπορτάζ αφιερώνουν οι New York Times στο ηλεκτρονικό τσιγάρο που εξαπλώνεται ως μόδα σε όλη την Ευρώπη, παρά τις ανησυχίες της Ευρωπαικής Ένωσης οτι πρόκειται για ένα υποκατάστατο επικίνδυνο για την υγεία.
 
Ξεκινώντας από το Παρίσι, το ρεπορτάζ περιγράφει τις ουρές που υπάρχουν έξω από παριζιάνικο κατάστημα στην Πύλη του Θριάμβου, όπου λανσάρονται νέες γεύσεις ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Πίνα Κολάντα, Ροδάκινο, και ακόμη εξήντα γεύσεις υγρής νικοτίνης

προσφέρει το κατάστημα Clopinette, το οποίο επισκέπτονται αρκετοί εύποροι πελάτες. 

Η λειτουργία του ηλεκτρονικού τσιγάρου, χρησιμοποιεί τεχνολογία που μετατρέπει την νικοτίνη σε ατμό.


Και ενώ τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν ένα πολύ μικρό κομμάτι της εμπορικής πίτας των 80 και δισεκατομυρίων τον χρόνο απο την πώληση τσιγάρων, ο τζίρος τους αυξάνεται, και η αύξηση τζίρου από χρόνο σε χρόνο κυμαίνεται στο 30%.


Η βρετανική κυβέρνηση πάλι ανακοίνωσε πρόσφατα οτι θα τα κατηγοριοποιήσει ως φάρμακα και θα τα διοχετεύει μέσω φαρμακείων από το 2016 αφού περάσουν ελέγχους και πληρούν όλες τις προυποθέσεις των φαρμάκων. Η Γαλλία και η Ιταλία σκέφτονται να τα απαγορεύσουν σε δημόσιους χώρους.

Στις Η.Π.Α. προσπαθούν να τα βγάλουν εκτός ΕΟΦ, αλλά οι κατασκευαστές τους βρίσκουν νέα κόλπα για να συνεχίσουν να τα παράγουν. Παράγοντες της υγείας λένε πως ακόμα δεν έχουν αποδειχτεί εντελώς ασφαλή και άρα η γενικότερη διάθεση τους στην αγορά ίσως αργήσει.

Η δύναμη της μόδας όμως ίσως "λυγίσει" τους οργανισμούς υγείας. 

Λεονάρντο Ντι Κάπριο και Κατρίν Ντενέβ πλέον δηλώνουν φανατικοί του ηλεκτρονικού τσιγάρου και φωτογραφίζονται να το χρησιμοποιούν. 

(protothema)

prisonplanet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...